Το κράτος το είχαμε ψηλά…

…ήταν η δήλωση ενός εκ των κατοίκων που βρίσκεται εδώ και μέρες σε καθημερινή βάση στο μπλόκο της Κερατέας.

Για τους κατοίκους της Κερατέας είναι πρωτόγνωρη αυτή η αισθηση της αντιπαράθεσης με το κράτος στον τόπο που ζουν όπως εξίσου πρωτόγνωρη είναι η αίσθηση του να αντιστέκονται στο δρόμο πλέον για τόσες μέρες ενάντια όχι απλά στην κρατική μηχανή αλλά απέναντι και στις δυνάμεις καταστολής που έχουν “κατασκηνώσει” κυριολεκτικά στην περιοχή τους.

Δε φανταζόμασταν ποτέ ότι η αστυνομία παίζει τόσο βρώμικα παιχνίδια” είπαν κάποιοι για το ρόλο και τις τακτικές της αστυνομίας στην όλη υπόθεση.

Το αξιοπερίεργο είναι επίσης ότι, ενώ υπάρχει δικαστική απόφαση προσωρινής ισχύος και προστασίας που διατάσσει την παύση των εργασιών για την κατασκευή του ΧΥΤΑ μέχρι την οριστική εκδίκαση της υπόθεσης και είναι εν γνώσει του Εισαγγελέα, ωστόσο ο επικεφαλής των αστυνομικών δυνάμεων δήλωσε στους κατοίκους ότι, αν ΔΕ λάβει πολιτική εντολή, δεν πρόκειται να αποχωρήσουν οι δυνάμεις των ΜΑΤ. Σε αντίθετες περιπτώσεις βέβαια όταν επίκειται επέμβαση της Αστυνομίας για την καταστολή διαδηλώσεων ή γιατην έφοδο σε αυτο-οργανωμένους κατειλημμένους χώρους η εντολή του Εισαγγελέα για επέμβαση και καταστολή είναι αρκετή, ισχυρή και απαράβατη για την Αστυνομία.

Οι κατοικοι που βρίσκονται στα μπλόκα δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους και την παραμονή τους εκεί όχι μόνο μέχρι την Πρωτοχρονιά αλλά μέχρι και το Πάσχα.

Αυτό που βιώνουν είναι η επίθεση της ελληνικής κρατικής πραγματικότητας στο πετσί τους. Το σκηνικό της βίας και της όξυνσης το έστησtε το ίδιο το Κράτος κατ’ επιλογήν και με δική του πρωτοβουλία.

Σε μια περιοχή που είναι χαρακτηρισμένη αναδασωτεά αλλά και αρχαιολογικός χώρος και κηρυγμένη ως τοπίο ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους και που είναι ήδη περιβαλλοντικά επιβαρυμένη από τη λειτουργία μονάδας της ΔΕΗ, το κράτος με τη λογική του “αποφασίζομεν και διατάσσομεν” χωρίς να έρθει σε καμιά συνεννόηση ή διάλογο με τους κατοίκους επιχειρεί να υποβαθμίσει περαιτέρω τη συγκεκριμένη περιοχή. Ίσως επειδή δε θα ήταν συμφέρον να επιβαρυνθεί η ανερχόμενη οικιστικά περιοχή γύρω από τα Σπάτα ή η περιοχή του Σουνίου. Είναι γνωστό ότι οι ΧΥΤΑ πλέον θεωρούνται ξεπερασμένο σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων, που από το 2013 πλέον δε θα υφίσταται.

Για αυτό βιάζεται προφανώς το ελληνικό κράτος να κατασκευάσει ένα έργο για το οποίο τα κονδύλια εγκρίθηκαν από την ΕΕ και υπήρχαν… πού πήγαν τα κονδύλια και οι επιχορηγήσεις;

Το πρόβλημα των σκουπιδιών είναι άμεση συνέπεια της υπερπαραγωγής και της υπερκατανάλωσης και έκανε την εμφανισή του τα τελευταία 100 χρόνια ως παράγωγο του καπιταλισμού. Το ελληνικό κράτος στην περίοδο ΔΝΤ που διανύουμε έχει επιλέξει τη βία ως πρωταρχικό μέσο για να επιβάλει τις πολιτικές του επιλογές. Από ό,τι φαίνεται όμως δεν έχει υπολογίσει τη σθεναρή αντίσταση που είναι αποφασισμένοι να προβάλουν οι κάτοικοι της Κερατέας. Στα μπλόκα δε συναντά κανείς ούτε εργατοπατέρες, ούτε κομματάρχες, ούτε κομματικούς επιτελείς. Συναντά λαϊκούς ανθρώπους και μάλιστα αρκετοί εξ αυτών ηλικιωμένοι και συνταξιούχοι. Μάλιστα ένας από τους νέους που βρίσκονται εκεί περιέγραφε με ενθουσιασμό και θαυμασμό το πώς παππούδες και γιαγιάδες είχαν πάρει στο κατόπι τα ΜΑΤ ανεβαίνοντας τον κακοτράχαλο λόφο χωρίς να κομπιάζουν ή να δειλιάζουν στιγμή σε αντίθεση με κάποιους από τους νεότερους που τα βρήκαν σκούρα, όπως δήλωσε…

Αυτό που αποδεικνύει η περίπτωση της Κερατέας είναι ότι ο μέσος έλληνας -αν υπάρχει αυτός- περιμένει να βιώσει από πρώτο χέρι τη βία και την ανάλγητη πλευρά του κράτους μέσα στη γειτονιά του και τον τόπο του για να σηκωθεί από τον καναπέ του και να αντιδράσει.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *