Αντικαπνιστική υστερία ή εμπορική αλητεία;

Eναλλακτικός Tίτλος
Tα τασάκια επιστρέφουν μέχρι να ξαναφύγουν;

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) και το Συντονιστικό των ιδιοκτητών Καφέ, Μπαρ, Εστιατορίων αποφάσισαν προχτές ότι τα τασάκια επιστρέφουν στα μαγαζιά τους…

Η εφαρμογή των αντικαπνιστικών νόμων και διατάξεων έχει γίνει κανονικό σήριαλ στην Ελλάδα.

Οι καφε-εστιάτορες υποστηρίζουν ότι στην παρούσα χρονική-οικονομική συγκυρία η εφαρμογή του νόμου είναι σαν καρφί στο φέρετρο των επιχειρήσεών τους. Μεταξύ μας αν περιμένουμε να βελτιωθεί η οικονομική συγκυρία, ίσως χρειαστεί να περιμένουμε χρόνια ή και δεκαετίες για την εφαρμογή του νόμου… όποτε και αν εφαρμοζόταν ο νόμος θα έβρισκαν κάτι να πουν. Τώρα χρησιμοποιούν την οικονομική κρίση και δεινή θέση της χώρας για να τρενάρουν την εφαρμογή του νόμου. Φοβούνται ότι οι πελάτες τους αντί να επισκέπτονται τα μαγαζιά τους θα πηγαίνουν πού; θα μένουν στα σπίτια τους; φοβούνται ότι οι πελάτες τους θα κρυώνουν όταν θα βγαίνουν να καπνίσουν έξω από το μαγαζί; Σίγουρα η κατανάλωση αλκοόλ είναι συνδυασμένη με το κάπνισμα και ίσως ο καπνιστής που αναγκάζεται να μην καπνίσει κατά τη διάρκεια της εξόδου του να πίνει και λιγότερο αλκοόλ. Ωστόσο αν όλοι τηρήσουν το νόμο, αργά ή γρήγορα, τα μαγαζιά θα ξαναγεμίσουν… αν δεν ξαναγεμίσουν, δε θα είναι επειδή απαγορεύεται το κάπνισμα… αλλά επειδή μεγάλος αριθμών των μαγαζιών έχουν τιμές ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΕΣ για τα δεδομένα της οικονομικής συγκυρίας την οποία περνάμε.

Σε κάποιες πόλεις του εξωτερικού η εμπειρία έδειξε ότι παρά την απαγόρευση τα μαγαζιά δε μείωσαν τον τζίρο τους αλλά ότι είχαν και περισσότερους πελάτες καθώς γέμιζαν μέσα αλλά είχαν και ένα σταθερό αριθμό ατόμων -που εναλλάσσονταν- που έβγαινε έξω από το μαγαζί για να καπνίσουν.

Ήταν αναγκαία η ολική απαγόρευση; Μεταξύ μας η Ε.Ε. και τα κράτη μέλη δεν ξύπνησαν μια μέρα και αποφάσισαν να προστατεύσουν τη δημόσια υγεία. Διαπίστωσαν, αφού χρόνια τώρα είναι γνωστό ότι το κάπνισμα επιβαρύνει την υγεία και φυσική κατάσταση του ατόμου ότι πλέον τα έξοδα για τα ασφαλιστικά ταμεία και όχι μόνο από τις δαπάνες για την αντιμετώπιση των ασθενειών που προκαλεί το τσιγάρο είναι πολύ μεγάλα. Διαφορετικά δεν πρόκειται να έφταναν σε σημείο στην ουσία να επιβάλλουν απαγορεύσεις που πλήττουν τις καπνοβιομηχανίες. Συστηματικά τα τελευταία χρόνια η διαφήμιση του τσιγάρου έχει εξαφανιστεί όχι μόνο από την τηλεόραση αλλά και από τους υπαίθριους χώρους και τα διάφορα έντυπα -περιοδικά κτλ. Δεν το κάνουν λοιπόν για την υγεία μας μεν αλλά με τον καρκίνο από 17η αιτία θανάτου στις αρχές του 20ου αιώνα να έχει φτάσει 2η ή 3η στις μέρες μας, δεν είναι άσχημη ιδέα αυτοί που δεν καπνίζουν να μπορούν να αναπνέουν καθαρό αέρα… η άποψη ότι κανένας δεν υποχρεώνει τον μη καπνιστή να πάει σε χώρους που υπάρχει καπνός ή ότι αυτοί είναι χώροι κατ ουσίαν ιδιωτικοί δεν ευσταθεί. Δικαίωμα στη διασκέδαση, ψυχαγωγία χωρίς επιβάρυνση στην υγεία έχουν όλοι. Η σκέψη για διαχωρισμό σε μαγαζιά που επιτρέπεται το κάπνισμα και που απαγορεύεται δεν έχει νόημα γιατί σε όλες τις παρέες υπάρχουν καπνιστές και το πιο πιθανό είναι ότι τα μαγαζιά που θα απαγορεύεται το κάπνισμα θα είναι άδεια… κοινώς στην Ελλάδα όλοι θα θέλουν τα μαγαζιά τους να είναι στην κατηγορία αυτών που επιτρέπεται το κάπνισμα.

Να υπενθυμίσω ότι ξεκινήσαμε με απαγόρευση σε ορισμένα μαγαζιά, μετά πήγαμε στο μισό μαγαζί να επιτρέπεται το κάπνισμα, όπου στην ουσία το ένα τραπέζι δεν είχε τασάκι και το διπλανό είχε με αποτέλεσμα ο καπνός από το ένα τραπέζι να φτάνει και στο τραπέζι που θεωρητικά απαγορευόταν το κάπνισμα… πήγαμε σε ρύθμιση που τα καταστήματα κάτω από τα 70τ.μ με ειδικό εξαερισμό μπορούσαν να δηλωθούν ως καπνιστών, σε μαγαζιά που αν είχαν 2 ξεχωριστούς χώρους, δωμάτια μπορούσαν στο ένα να επιτρέπουν το κάπνισμα και καταλήξαμε στην ολική απαγόρευση.

Γιατί απαγόρευση; Γιατί ο νομοθέτης ήρθε να ρυθμίσει κάτι που οι θαμώνες που τους ενοχλούσε ο καπνός δεν μπορούσαν να κάνουν… να πουν σε αυτούς που καπνίζουν ότι τους ενοχλεί ο καπνός και να τους ζητήσουν να σβήσουν το τσιγάρο.

Θα μπορούσε να υπάρξει διαφορετική επίλυση του όλου θέματος; Φυσικά… αν οι μαγαζάτορες που σε μεγάλο βαθμό για να μην πούμε σχεδόν όλοι φοροδιαφεύγουν, δεν πληρώνουν υπερωρίες ή δεν κολλάνε τα κανονικά ένσημα στο προσωπικό, που δεν είναι και οι καλύτεροι εργοδότες, με τα χρήματα που κέρδιζαν έκαναν μια επένδυση σε ένα σοβαρό σύστημα εξαερισμού, η απαγόρευση δε θα ήταν απαραίτητη. Το θέμα όμως είναι ότι ένας πολύ καλός εξαερισμός κοστίζει και στην Ελλάδα οι επιχειρήσεις έχουν μάθει στην πλειοψηφία τους να μη σέβονται ούτε τους πελάτες τους ούτε τους εργαζομένους τους… Για αυτούς που δε θα μπορούσαν να καλύψουν το κόστος ενός δυνατού εξαερισμού θα έπρεπε να υπάρχει μια μορφής επιδότησης ή φοροαπαλλαγής. Βέβαια σε κάποια μαγαζιά δεν αποκλείεται ένας τέτοιος εξαερισμός να μην ήταν δυνατόν να τοποθετηθεί καθώς πολλά μαγαζιά κανονικά δε θα έπρεπε να έχουν άδειες και να λειτουργούν για πολεοδομικούς και όχι μόνο λόγους…

Για αυτό λοιπόν δεν πρόκειται να λυπηθώ τους μαγαζάτορες…

Από την άλλη η ολική απαγόρευση ίσως δώσει αφορμή σε κάποιους να προσπαθήσουν να σταματήσουν το κάπνισμα… αυτό για το κράτος μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια φορολογικών εσόδων…

EDIT: Επειδή μάλλον δεν κατέστησα τόσο σαφές αυτό που ήθελα να πω, υπάρχει κανείς που πιστεύει οτι οι μαγαζάτορες τόσα χρόνια μέχρι να ψηφιστεί ο αντικαπνιστικός νόμος δε θα έπρεπε να τοποθετούν ένα ισχυρό σύστημα εξαερισμού; Αυτό που θέλω να πω λοιπόν είναι ότι οι περισσότεροι μαγαζάτορες τόσα χρόνια δε σέβονταν τους πελάτες τους παρότι κάποιοι από αυτούς μπορεί μέσα σε 3 καλοκαιρινούς μήνες να έβγαζαν τα έξοδα όλης της χρονιάς και μπορούσαν να επενδύσουν σε αποτελεσματικό εξαερισμό. Προσωπικά λοιπόν είμαι κατά της απαγόρευσης στους χώρους που υπάρχει αποτελεσματικός εξαερισμός και υπέρ αυτής εκεί που δεν υπάρχει… Στη μεγάλη πλειοψηφία των καφέ μπαρ που έχω επισκεφτεί στη ζωή μου ο εξαερισμός ήταν για την πλάκα… έτσι λοιπόν όπως με ενοχλεί όταν κάποιες επιχειρήσεις μολύνουν το περιβάλλον και δε λαμβάνουν τα καλύτερα μέτρα, με τον ίδιο τρόπο οχι στον ίδιο βαθμό με ενοχλούν οι μαγαζάτορες που βγάζουν λεφτά σε εκείνα τα πολυσύχναστα μαγαζιά και δεν επενδύουν σε έναν αποτελεσματικό εξαερισμό… το να τους στηρίξω είναι σαν να στηρίζω μια εταιρία που δεν τηρεί προδιαγραφές ασφαλείας για τη δημόσια υγεία. Αν είχαν βάλει εξαερισμούς όλοι θα ήταν με το μέρος τους…

2 thoughts on “Αντικαπνιστική υστερία ή εμπορική αλητεία;

  1. “Σίγουρα η κατανάλωση αλκοόλ είναι συνδυασμένη με το κάπνισμα και ίσως ο καπνιστής που αναγκάζεται να μην καπνίσει κατά τη διάρκεια της εξόδου του να πίνει και λιγότερο αλκοόλ. Ωστόσο αν όλοι τηρήσουν το νόμο, αργά ή γρήγορα, τα μαγαζιά θα ξαναγεμίσουν… αν δεν ξαναγεμίσουν, δε θα είναι επειδή απαγορεύεται το κάπνισμα… αλλά επειδή μεγάλος αριθμών των μαγαζιών έχουν τιμές ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΕΣ για τα δεδομένα της οικονομικής συγκυρίας την οποία περνάμε.”

    Ο παραπανω συλογισμος αποτελει κραυγαλεα περιπτωση ασυμετρης λογικης.

    “Σε κάποιες πόλεις του εξωτερικού η εμπειρία έδειξε ότι παρά την απαγόρευση τα μαγαζιά δε μείωσαν τον τζίρο τους αλλά ότι είχαν και περισσότερους πελάτες καθώς γέμιζαν μέσα αλλά είχαν και ένα σταθερό αριθμό ατόμων -που εναλλάσσονταν- που έβγαινε έξω από το μαγαζί για να καπνίσουν”.

    Αρες-μαρες-κουκουναρες.
    Εκτος απο “ασυμετρη λογικη” η προταση αυτη στηριζεται μονο στην …εμπειρια απο την πολη του φαντασιακου του συγραφεα της αφου δεν κομιζει κανενα επισημο στοιχειο (ερευνα κλπ).
    Δηλαδη ειναι ψεμα.

    Επειδη το κοστος απο την οδηγηση ειναι μεγαλο λογω των ατυχηματων οπως και το κοστος των εναεριων, χερσαιων και θαλασιων επιχειρησεων διασωσης επισης ειναι μεγαλο, να απαγορευτει η ορειβασια, η ιστιοπλοϊα, η ναυσιπλοϊα με φουσκωτο και η οδηγηση ωστε να υπαρξει οικονομια.
    Βεβαια το δημοκρατικο κοστος παρομοιων απαγορευσεων για σενα αποτελει …ψιλα γραμματα.

    “Θα μπορούσε να υπάρξει διαφορετική επίλυση του όλου θέματος; Φυσικά… αν οι μαγαζάτορες που σε μεγάλο βαθμό για να μην πούμε σχεδόν όλοι φοροδιαφεύγουν, δεν πληρώνουν υπερωρίες ή δεν κολλάνε τα κανονικά ένσημα στο προσωπικό, που δεν είναι και οι καλύτεροι εργοδότες, με τα χρήματα που κέρδιζαν έκαναν μια επένδυση σε ένα σοβαρό σύστημα εξαερισμού, η απαγόρευση δε θα ήταν απαραίτητη…”

    Εδω δεν εχουμε μονο ασυμετρη λογικη αλλα ταυτοχρονα και βουτηγμενη στην εμπαθεια και την μνησικακια. “Επειδη οι μαγαζατορες ειναι …απατεωνες (γενικευμενος κοινωνικος αφορισμος = συλογικη ευθυνη που κατι θυμιζει απο Χιτλερ) να στερηθουν το δικαιωμα οι καπνιστες να καπνιζουν στα μπαρ πινωντας το ποτο τους.
    Ευγε!

    “Από την άλλη η ολική απαγόρευση ίσως δώσει αφορμή σε κάποιους να προσπαθήσουν να σταματήσουν το κάπνισμα… αυτό για το κράτος μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια φορολογικών εσόδων…”

    Ο γυψος θα ειχε καλυτερα αποτελεσματα, γιατι δεν τον προτεινετε;

    Τελος το …EDIT προσπαθει να δικαιολογησει τα αδικαιολογητα που γραφονται σε ολο το ποστ αλλα μετα ολο το παραλληρημα που προηγειται δεν αρκει

  2. μια από τις πόλεις είναι το Λονδίνο…δεν πρόκειται να δώσω τα ονόματα και τα τηλέφωνα αυτών που είναι μάρτυρες αυτού που περιγράφω και μου μετέφεραν αλλά και είδα με τα ίδια μου τα μάτια… κάτι που δεν κομίζει απόδειξη κτλ δε σημαίνει ότι είναι ψέμα… αυτοί είναι φασιστικοί γκεμπελισμοί…

    αυτό που προτείνω είναι να μου πειτε πού συχνάζετε να έρθω να σας κατουράω στη μάπα…
    για να δούμε ποιος προτείνει γυψους και ποιος όχι…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *