Δελτίο τύπου Οικολόγων Πράσινων για τους ελληνικούς ζωολογικούς κήπους…

Δελτίο τύπου των Οικολόγων Πράσινων που αφορά την ερώτηση που υπέβαλε στο ευρωκοινοβούλιο ο Μιχάλης Τρεμόπουλος στα πλαίσια των συμπερασμάτων-σοκ που προέκυψαν κατόπιν έκθεσης διεθνών οργανώσεων για τους ελληνικούς ζωολογικούς κήπους.

21.2.2011
ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥΣ ΖΩΟΛΟΓΙΚΟΥΣ ΚΗΠΟΥΣ;
Συμπεράσματα σοκ από έκθεση διεθνών οργανώσεων.
Ερώτηση των Οικολόγων Πράσινων στο ευρωκοινοβούλιο.
Με ερώτηση του Μιχάλη Τρεμόπουλου προς την Κομισιόν δημοσιοποιούν οι Οικολόγοι Πράσινοι τα συμπεράσματα-σοκ διεθνούς έκθεσης για τους ελληνικούς ζωολογικούς κήπους.

Η έκθεση συντάχθηκε από το Born Free Foundation για λογαριασμό του ευρωπαϊκού δικτύου ζωοφιλικών οργανώσεων ENDCAP ενώ από ελληνικής πλευράς συμμετείχε η περιβαλλοντική οργάνωση ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έκθεσης:
Οι απαιτήσεις της Οδηγίας 1999/22 για τους ζωολογικούς κήπους παραβιάζονται συστηματικά και είναι αμφίβολο αν έχουν ενσωματωθεί επαρκώς στην ελληνική νομοθεσία.

14 από τους 15 ελληνικούς ζωολογικούς κήπους λειτουργούν χωρίς νόμιμη άδεια.
3 στους 4 ζωολογικούς κήπους παραβιάζουν τις απαιτήσεις της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για συμβολή σε δραστηριότητες προστασίας της βιοποικιλότητας, όπως επιστημονική έρευνα ή προγράμματα στη φύση.

Τα μέτρα προστασίας των επισκεπτών από κινδύνους τραυματισμού ή μετάδοση ασθενειών από τα ζώα, είναι ελλιπέστατα.
Πολλοί από τους περιφραγμένους χώρους είναι ανθυγιεινοί και παραβιάζουν τις απαιτήσεις για διαφύλαξη της υγείας των ζώων και για ανεκτές συνθήκες διαβίωσής τους.
Καμιά προσπάθεια δε γίνεται να εμπλουτιστούν οι χώροι με στοιχεία που να παραπέμπουν στο περιβάλλον όπου κανονικά ζουν τα ζώα, στοιχείο σημαντικό τόσο για την ψυχική τους υγεία όσο και για τις προβαλλόμενες ως εκπαιδευτικές λειτουργίες.

Στη γραπτή ερώτηση του Μ. Τρεμόπουλου τίθενται υπόψη της Κομισιόν τα συμπεράσματα της Έκθεσης, με το ερώτημα κατά πόσο έχει ενσωματωθεί ορθά και εφαρμόζεται επαρκώς η ευρωπαϊκή νομοθεσία για τους ζωολογικούς κήπους και αν οι ζωολογικοί κήποι που αναφέρονται στη μελέτη έχουν γίνει αποδέκτες ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων.
«Στα θέματα των ζωολογικών κήπων, η τήρηση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας είναι το ελάχιστο που μπορούμε να απαιτήσουμε», δήλωσε ο Μιχάλης Τρεμόπουλος. «Η αιχμαλωσία ζώων και η αποκοπή τους από το φυσικό τους περιβάλλον, δύσκολα μπορεί να είναι χωρίς καθόλου προβληματικές όψεις. Προκαλεί, όμως, σοβαρότατη ανησυχία η διαπίστωση ότι στους ζωολογικούς κήπους της Ελλάδας του 2011,
πρακτικά δεν υπάρχει καθόλου κρατική εποπτεία και δεν προστατεύονται ούτε οι άνθρωποι ούτε τα ζώα. Η πρακτική του υπουργείου να κλείνει τα αυτιά του στις προτάσεις και τις καταγγελίες των ζωοφιλικών οργανώσεων, εκθέτει τη χώρα μας διεθνώς. Επιδιώκουμε να ενισχυθούν οι πιέσεις για στοιχειώδη νομιμότητα και βιώσιμους όρους λειτουργίας».
Για περισσότερες πληροφορίες: Μιχάλης Τρεμόπουλος 6982 689868
Όλγα Κήκου 6972 004963
(ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης του Μιχάλη Τρεμόπουλου)

Θέμα: Ζωολογικοί κήποι στην Ελλάδα
Το Born Free Foundation παρουσίασε πρόσφατα τα αποτελέσματα της αξιολόγησης της εφαρμογής της Οδηγίας της ΕΕ 1999/22 σχετικά με την κράτηση άγριων ζώων σε ζωολογικούς κήπους στην Ελλάδα [1] στα πλαίσια του πανευρωπαϊκού προγράμματος για την αξιολόγηση του επιπέδου εφαρμογής και επιβολής της Οδηγίας 1999/22/EC του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (σχετικά με την κράτηση των άγριων ζώων σε ζωολογικούς κήπους) στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) [2]. Πολλές παράμετροι αξιολογήθηκαν ως προς τις νομικές απαιτήσεις της Οδηγίας 1999/22/EC και του Ελληνικού Προεδρικού Διατάγματος 98/2004 (no.69 Α 03.03.2004 p.2581) (PD98/2004) που ενσωμάτωσε την Οδηγία στον Ελληνικό νόμο. Τα βασικά πορίσματα της προαναφερθείσας μελέτης περιλαμβάνουν: Μόνο ένας από τους 15 αναγνωρισμένους ζωολογικούς κήπους/εκθέσεις ζώων ήταν αδειοδοτημένος. Οι άλλες 14 εγκαταστάσεις που χαρακτηρίστηκαν ως ζωολογικοί κήποι, λειτουργούσαν χωρίς την απαιτούμενη άδεια. Η εφαρμογή της εθνικής νομοθεσίας (Διάταγμα 98/2004) και των απαιτήσεων της Οδηγίας παρουσιάζεται μηδαμινή. Τρεις από τους τέσσερις ζωολογικούς κήπους δεν συνέβαλαν σε δραστηριότητες για τη διατήρηση, όπως η επιστημονική έρευνα ή τα προγράμματα στη φύση. Η ακατάλληλη σχεδίαση περίφραξης, η έλλειψη προστατευτικών μέτρων για την ασφάλεια του κοινού και η έλλειψη διαθέσιμου προσωπικού στους ζωολογικούς κήπους εξέθεταν συχνά το κοινό σε κίνδυνο τραυματισμού και έκθεσης σε ασθένειες. Πολλοί από τους περιφραγμένους χώρους ήταν ανθυγιεινοί και θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία και την ευημερία των ζώων.
Ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:
1. Είναι ενήμερη για τις διαπιστώσεις της συγκεκριμένης μελέτης;
2. Θεωρεί ότι η Ελλάδα συμμορφώνεται πλήρως και ερμηνεύει αποτελεσματικά την Οδηγία 1999/22/EC και το άρθρο 9 της Συνθήκης για τη Βιοποικιλότητα, ειδικά σχετικά με τη χορήγηση αδειών σε ζωολογικούς κήπους, τον έλεγχο, την 1. ευημερία των ζώων και τη διατήρηση της βιοποικιλότητας; Εάν όχι, ποιες διορθωτικές ενέργειες προτίθεται να αναλάβει;
2. Το Ελληνικό Προεδρικό Διάταγμα 98/2004 (no.69 A 03.03.2004 p.2581) (PD98/2004) ενσωματώνει πλήρως την Οδηγία 1999/22/EC;
3. Έχει λάβει η Ελλάδα ευρωπαϊκά κονδύλια με αποδέκτες τους συγκεκριμένους 15 ζωολογικούς κήπους;

[1] http://www.bornfree.org.uk/zooreports/greece/pages/BFF_EZR_GREECE_FINAL__S_.pdf
[2] http://www.bornfree.org.uk/campaigns/zoo-check/zoos/eu-zoo-inquiry/

το δελτίο τύπου μετέφερε από το inbox των ΣΧΣ ο οικωλόγος j4nus

σύντομο οικωλογικό λινκ: https://asylo.squat.gr/?p=1279

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *