Ρατσισμός-Εθνικισμός-Φασισμός, το τρίπτυχο του Ολοκληρωτισμού…

[ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ]

Οι πολίτες του τόπου αυτού έχουν ζήσει τον προηγούμενο αιώνα στο πετσί τους την προσφυγιά και την ξενιτιά-μετανάστευση. Αυτό που ξεχνάνε οι σημερινοί κάτοικοι αυτού του τόπου είναι ότι τόσο οι μικρασιάτες πρόσφυγες, οι πρόσφυγες του Πόντου όσο και οι ξενιτεμένοι έλληνες στην Αμερική, τη Γερμανία και τη Γαλλία δεν έτυχαν της καλύτερης υποδοχής… Έγιναν θύματα και αποδέκτες ρατσιστικών αντιλήψεων, προκαταλήψεων και επιθέσεων… Οι απόγονοι αυτών των ανθρώπων σήμερα πέφτουν στην παγίδα που έχει στήσει η κρατική εξουσία, την παγίδα της ξενοφοβίας. Ο φόβος είναι το αποτελεσματικότερο εργαλείο που διαθέτει μια εξουσία προκειμένου να ποδηγετήσει τις μάζες και ειδικά τις καταπιεσμένες κοινωνικά ομάδες. Οι μετανάστες και οι πρόσφυγες φαντάζουν ως οι ιδανικοί αποδιοπομπαίοι τράγοι κατά των οποίων η κεντρική Εξουσία προσπαθεί διοχετεύσει την οργή των πολιτών αυτής της χώρας, μια οργή που ξεχειλίζει και πρέπει με κάποιον τρόπο να στραφεί οπουδήποτε αλλού εκτός από τους κατέχοντες την πολιτική εξουσία. Μέσα σε περιόδους κρίσης και γενικότερης ένδειας, οι ξένοι γίνονται πάντοτε ο εύκολος στόχος…λες και η απέλαση ή ο διωγμός τους θα επιφέρει την άνθιση της ελληνικής οικονομίας.

Αυτοί που πιστεύουν αυτά αγνοούν τα χρήματα που εισφέρουν οι οικονομικοί μετανάστες τόσο στα ασφαλιστικά ταμεία όσο και στα ταμεία του κράτους με τα παράβολα για τις αιτήσεις νομιμοποίησης, ποσά που έχουν υπολογιστεί ότι είναι πολύ περισσότερα από το φόρο που πληρώνουν οι έλληνες πλοιοκτήτες και εφοπλιστές. Υπάρχει βέβαια και η άλλη πλευρά αυτή των μεταναστών που χωρίς χαρτιά και πράσινη κάρτα γίνονται θύματα εκμετάλλευσης από τους σύγχρονους γαιοκτήμονες και εργολάβους και αντί για μισθό ή ένσημα στο τέλος της σοδειάς ή του έργου έρχονται αντιμέτωποι με το τμήμα αλλοδαπών και την αστυνομία. Αυτό που αγνοούν επίσης οι πολλοί είναι η ελληνική οικονομία στηρίζεται και στο μόχθο αυτών των ανθρώπων που βρίσκονται στο περιθώριο και αντιμετωπίζονται ως πολίτες β΄ κατηγορίας ή απλά ως ανύπαρκτοι…

Επίσης αυτό που αγνοούν οι πολλοί είναι ότι σημαντικός αριθμός αυτών των ανθρώπων δεν είναι οικονομικοί μετανάστες αλλά πρόσφυγες. Και έγιναν πρόσφυγες είτε γιατί η χώρα τους έχει γίνει πεδίο μαχών στο οποίο προελαύνουν στρατοί και ευρωπαϊκών κρατών συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας (βλ, Αφγανιστάν κτλ) είτε γιατί οι πατρίδες τους μαστίζονται από απολυταρχικά-δικτατορικά καθεστώτα και η παραμονή τους εκεί θέτει σε κίνδυνο τη ζωή τους μιας και είναι πολιτικοί αντιφρονούντες. Για μια χώρα όπως η Ελλάδα που έχει ζήσει την επταετή χούντα αλλά και θέλει να περηφανεύεται ότι αποτελεί λίκνο πολιτισμού και ανθρωπισμού το ελάχιστο που θα μπορούσε να κάνει είναι να χορηγεί στους πρόσφυγες πολιτικό άσυλο. Αντί για αυτό η ελληνική πολιτεία στοιβάζει τους πρόσφυγες σε στρατόπεδα συγκέντρωσης με άθλιες συνθήκες και όσους αιτούνται ασύλου τους κρατά κλειδωμένους στα κελιά για 3 μήνες ενώ όσους δεν ζητούν άσυλο, τους αφήνει ελεύθερους μετά από 2-3 μέρες. Μάλλον η ελληνική πολιτεία θέλει με αυτόν τον τρόπο να προειδοποιήσει τους πρόσφυγες για τα γραφειοκρατικά προβλήματα που θα αντιμετωπίσουν αν αποφασίσουν να ζήσουν στην Ελλάδα.

Αυτό επίσης που αγνοούν οι περισσότεροι είναι ότι η πλειοψηφία των μεταναστών και των προσφύγων δεν έχουν ως τελικό προορισμό την Ελλάδα αλλά άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με τη χορήγηση πολιτικού ασύλου στους πρόσφυγες αυτοί αποκτούν τη δυνατότητα να κινούνται ελεύθερα στον ευρωπαϊκό χώρο. Αντ αυτού η Ελλάδα είναι η χώρα με τα μικρότερα ποσοστά χορήγησης ασύλου σε όλη την Ένωση. Και όχι μόνο αυτό, αλλά με τον Κανονισμό Δουβλίνο ΙΙ κάθε κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης υποχρεούται να στέλνει τους χωρίς χαρτιά μετανάστες στη χώρα από όπου εισήλθαν στην ΕΕ. Με αυτόν τον τρόπο τα πλούσια κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης φόρτωσαν τη μεταναστευτική τους πολιτική στις πλάτες των αδύναμων οικονομικά κρατών του νότου όπως η Ελλάδα που με περισσή δουλοπρέπεια εκτελούν τα χρέη χωροφύλακα και συνοριοφύλακα της Ευρώπης.

Μέσα σε ένα τέτοιο κλίμα οικονομικής κρίσης αλλά και συνεπικουρούμενες και από τις ξενοφοβικές και ισλαμοφοβικές τάσεις των ευρωπαϊκών κρατικών ηγεσιών αναδύονται στο προσκήνιο τόσο το πολιτικό όσο και το κοινωνικό εθνικιστικές-φασιστικές ομάδες, με βασική πολιτική ατζέντα το διωγμό των ξένων. Για αυτούς η ιδανική ελληνική κοινωνία πρέπει να αποτελείται μόνο από “καθαρούς” φυλετικά απόγονους ελλήνων.

Δεν είναι τυχαίο εξάλλου ότι τόσο στο ευρωπαϊκό έδαφος όσο και στο παγκόσμιο στερέωμα, ο εθνικισμός και ο φασισμός πήγαιναν χέρι χέρι με το ρατσισμό και αποτελούσαν βασικά χαρακτηριστικά απολυταρχικών-ολοκληρωτικών καθεστώτων που ευαγγελίζονταν μια κοινωνία ομοιόμορφη εθνικά και φυλετικά. Το μίσος και η μισαλλοδοξία γίνονται κυρίαρχα στοιχεία των κοινωνιών τέτοιων καθεστώτων. Όμως τα αποτελέσματα αυτών των πολιτικών και ιδεολογιών ιστορικά τα έχουμε δει και πάντοτε καταλήγουν σε πολέμους, συγκρούσεις, γενοκτονίες, εκκαθαρίσεις πληθυσμών και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Οι κοινωνίες που πέφτουν θύματα ξενοφοβικών, μισαλλόδοξων και ρατσιστικών συνδρόμων καταλήγουν στην καλύτερη περίπτωση σε εκφυλισμό

Αν υποκύψουμε στο ρατσισμό και στην ξενοφοβία την οποία μας σερβίρουν καμουφλαρισμένη και ωραιοποιημένη και ως λύση ανάγκης οι εθνικιστικές ομάδες που έχουν εμφανιστεί στην πόλη της Καβάλας, τότε θα γίνουμε όμοιοι αυτών που ενορχήστρωσαν ολοκαυτώματα και γενοκτονίες.

Οι δυνάμεις της συντήρησης πάντοτε ήθελαν να κρατούν τους ανθρώπους φοβισμένους στα κλουβιά τους για να τους ελέγχουν αποτελεσματικότερα.

Εμείς ως ελεύθεροι άνθρωποι προτάσσουμε την αλληλεγγύη και τη συνεργασία των λαών, για την εξεύρεση λύσεων στα κοινά προβλήματα που μας βασανίζουν, ενάντια στα πολιτικά φερέφωνα και ανδρείκελα, εγχώρια ή μη. του ΔΝΤ και της παγκόσμιας καπιταλιστικής μηχανής.

Αλληλεγγύη στους μετανάστες απεργούς πείνας…

ανεύθυνος μεταφοράς: j4nus

ΥΓ: το κείμενο εκφωνήθηκε στα πλαίσια αντιρατσιστικής πορείας που έγινε την Παρασκευή, 11-2-2011… άλλος το έγραψε, άλλος το εκφώνησε κι άλλος το μετέφερε…

σύντομο λινκ: http://wp.me/pPn6Y-6bQ

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *