Εκδήλωση-συζήτηση: Κινήματα Αυτομείωσης, από την Ιταλία του ’70 στην Ελλάδα του σήμερα, 16/9 στις 21:00 στο Δημοτικό Κήπο Καβάλας

[ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ] από http://takethesquarekavala.squat.gr

Χωρίς αμφιβολία διανύουμε μία περίοδο μεγάλων δυσμενών, για το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο, αλλαγών. Το πάλαι ποτέ κοινωνικό κράτος, απόρροια του συμβιβασμού και συνθήκη «ειρήνης» μεταξύ της άρχουσας τάξης και των υπόλοιπων στρωμάτων, σταδιακά διαλύεται. Με πρόφαση την κρίση του χρηματοπιστωτικού συστήματος ψηφίζονται όλο και σκληρότερα μέτρα και η πλήρης εμπορευματοποίηση ακόμη και βασικών αγαθών γίνεται όλο και πιο καθολική και βαθύτερη.

Στον αντίποδα, εμφανίζονται πολύμορφες κοινωνικές αντιστάσεις. Το ανταγωνιστικό κίνημα, στην απόπειρα του να αποκτήσει συνείδηση της ιστορικότητας και των προοπτικών του οφείλει να διερευνήσει το όχι και τόσο μακρινό παρελθόν του και να το συνδέσει με το παρόν και το μέλλον. Στην γειτονική Ιταλία στα μέσα του '70 εκδηλώθηκε ένα ιδιαίτερα δυναμικό και μαζικό κίνημα για την αυτό-μείωση. Η μελέτη του «ακονίζει» τις προοπτικές του σύγχρονου εγχώριου κινήματος.

Το τελευταίο διάστημα έχει προκύψει ένα κίνημα αυτό-μείωσης για διάφορα βασικά κοινωνικά αγαθά: το οδικό δίκτυο (διόδια), τα μέσα μαζική μεταφορά (ηλεκτρικός, λεωφορεία κ.α.), ρεύμα, νοσοκομεία κ.α. Η αυτό-μείωση είναι ένα πρακτικό μέσο για την άμεση οικονομική ελάφρυνση από το χαράτσι που επιβάλλεται και ταυτόχρονα στο φαντασιακό της συμπεριλαμβάνει την άποψη για την κοινωνικοποίηση των όλων των αγαθών Ας αρχίσουμε λοιπόν , διεκδικώντας τα βασικά αγαθά όπως το ρεύμα, το νερό, την μετακίνηση, την διατροφή, την υγεία και την παιδεία για όλους ανεξαιρέτως, μέσω της συλλογικοποίησης της αντίστασής μας και της κοινωνικής ανυπακοής απέναντι σε αυτούς που τα έχουν μετατρέψει σε εμπόρευμα. Αν συνδυάσουμε τις δυνάμεις μας μπορούμε να νικήσουμε τον εχθρό που μας προετοιμάζει ένα μέλλον φτώχειας και πολιτισμικής εξαθλίωσης. Οι δράσεις και η κοινωνική αλληλεγγύη πρέπει να πλαισιώσει όλο το φάσμα της κοινωνίας και της καθημερινότητάς μας. Πέρα από ένα μέσο αγώνα είναι και θεμέλιο για μία κοινωνία αξιοπρέπειας, ισότητας και ελευθερίας.

«Όταν σε κλέβουν ασύστολα, τι κάνεις; Δεν πληρώνω – Αυτομείωση»

Σε συνέχεια της παρέμβασης στην ΔΕΗ και στο Νοσοκομείο Καβάλας και με αφορμή τα σχέδια τόσο για την τοποθέτηση νέων διοδίων στο οδικό δίκτυο της Εγνατίας (Ίασμος, Βόλβη) όσο και για τα σχέδια ενσωμάτωσης νέων φόρων-χαρατσιών στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, η συνέλευση «Άμεση Δημοκρατία Παντού» διοργανώνει εκδήλωση-συζήτηση με θέμα την Αυτομείωση. Ως κίνημα αυτομείωσης ονομάστηκε το κίνημα για την μείωση/κατάργηση των τιμών σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες στην Ιταλία τη δεκαετία του ‘70.

Θα μιλήσουν εκπρόσωποι από το κίνημα «Δεν Πληρώνω», γνωστοί από τις δράσεις τους στα διόδια της εθνικής οδού και όχι μόνο, για το σύγχρονο ελληνικό κίνημα αυτομείωσης. Επιπλέον εκπρόσωπος από την Φάμπρικα Υφανέτ θα περιγράψει ιστορικά το κίνημα της αυτομείωσης στην Ιταλία την δεκαετία του 70. Μετά το τέλος των εισηγήσεων θα ακολουθήσει συζήτηση.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου, ώρα 21:00 στον Δημοτικό Κήπο Καβάλας. Σε περίπτωση κακοκαιρίας η εκδήλωση θα μεταφερθεί στο θεατράκι της Στέγης Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών.

για τη μεταφορά: j4nus

https://asylo.squat.gr/?p=1379

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *